Home / FASHION ART DECO / Bookwaves / Γιάννης Μάριος Μάρας: «Γίνομαι ένα με την ιστορία, μπαίνω μέσα σαν να είμαι εγώ ο ίδιος ο ήρωας και την αποτυπώνω στο χαρτί όσο καλύτερα μπορώ.»

Γιάννης Μάριος Μάρας: «Γίνομαι ένα με την ιστορία, μπαίνω μέσα σαν να είμαι εγώ ο ίδιος ο ήρωας και την αποτυπώνω στο χαρτί όσο καλύτερα μπορώ.»

 

 

Ο συγγραφέας Γιάννης Μάριος Μάρας έχει ήδη εισέλθει στον κόσμο της συγγραφής από πολύ νωρίς και στον κόσμο του βιβλίου από το 2013, εκδίδοντας έως τώρα οκτώ βιβλία. Τα βιβλία του μπορούν χαρακτηριστούν «αληθινά», μια και βασίζονται σε αληθινές ιστορίες, που τα καθιστούν ενδιαφέροντα, αλλά ταυτόχρονα και απαιτητικά για τον συγγραφέα τους, που πρέπει να χειριστεί με συνέπεια και μαεστρία λεπτομέρειες και γεγονότα, που δε γεννά η έμπνευση ή η φαντασία, αλλά η ίδια η ζωή, ειδικά όταν πρόκειται για αληθινές ιστορίες που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές και συγκλόνισαν το πανελλήνιο.

Πείτε μας λίγα πράγματα για εσάς, να σας γνωρίσουμε. Πότε ασχοληθήκατε με τη συγγραφή και πότε εκδόθηκε το πρώτο σας βιβλίο. Πώς νιώσατε τότε;

Γεννήθηκα το 1981 στην Αθήνα και μεγάλωσα στο Γαλάτσι. Με την συγγραφή ξεκίνησα να ασχολούμαι από πολύ μικρή ηλικία. Δεν θυμάμαι ακριβώς ποια χρονιά ήταν. Θυμάμαι όμως ότι είχα γράψει δύο μικρά διηγήματα τα οποία διάβασα με λαχτάρα στους δικούς μου. Το πρώτο ήταν επιστημονικής φαντασίας και το δεύτερο ένα αστυνομικό θρίλερ. Σε επαγγελματικό επίπεδο άρχισα να ασχολούμαι με την συγγραφή το 2011. Και δύο χρόνια μετά, το 2013 εκδόθηκε το πρώτο μου βιβλίο από τις εκδόσεις ΙΣΗΓΟΡΙΑ. Θυμάμαι ότι η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν το πήρα για πρώτη φορά στα χέρια μου και το ξεφύλλισα.

Στα βιβλία σας  όπως παρατηρώ αφηγείστε αληθινές ιστορίες. Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να μαζέψετε όλο το απαραίτητο υλικό και να αποτυπώσετε την κάθε ιστορία;  

Για κάποιον που ξεκινάει να ερευνήσει τώρα μια αστυνομική υπόθεση και να την ζωντανέψει μέσα από ένα βιβλίο σίγουρα είναι πολύ δύσκολο. Για μένα αυτό δεν ισχύει για τον λόγο ότι ασχολούμαι με το αστυνομικό ρεπορτάζ από πολύ μικρή ηλικία όσο περίεργο και αν ακούγεται αυτό. Έφτασα λοιπόν μεγαλώνοντας να έχω ένα τεράστιο αρχειακό υλικό από πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις που σόκαραν και απασχόλησαν την κοινή γνώμη το οποίο και με βοήθησε να γράψω τα πρώτα μου βιβλία. Όσο για την αποτύπωση της ιστορίας δεν αντιμετώπισα επίσης κάποια δυσκολία. Γίνομαι ένα με την ιστορία, μπαίνω μέσα σαν να είμαι εγώ ο ίδιος ο ήρωας και την αποτυπώνω στο χαρτί όσο καλύτερα μπορώ.

Ποιο από το βιβλία σας σάς «δυσκόλεψε» περισσότερο στο να συγκεντρώσετε  όλο το απαραίτητο υλικό και ποιο σας συγκίνησε και σας συγκινεί μέχρι και σήμερα ή είναι το δικό σας αγαπημένο;  

Το βιβλίο που με δυσκόλεψε και συνεχίζει να με δυσκολεύει ακόμα, δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα, οπότε και δεν μπορώ να ανακοινώσω  για ποια υπόθεση πρόκειται. Τα βιβλία που θυμάμαι ότι με συγκίνησαν και με έκαναν να κλάψω καθώς τα έγραφα ήταν δύο. Το πρώτο μου βιβλίο, «Το βλέμμα μέσα από τον καθρέφτη» και  αναμφισβήτητα το «Οι στιγμές μου με τον Στάθη» καθώς η απώλεια του ήταν πολύ πρόσφατη και έντονη.

Είχατε συναντήσει ποτέ κάποιο θέμα με τους συγγενείς των προσώπων που αφηγείστε στα βιβλία σας;   

Όχι, δεν αντιμετώπισα ποτέ κάποιο θέμα με συγγενικά πρόσωπα των ηρώων των βιβλίων μου, αφενός γιατί τα ονόματα και οι καταστάσεις αλλάζουν πάντα, αφετέρου κάποια βιβλία, μου τα έχουν ζητήσει οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των ιστοριών να τα γράψω, όπως το «Αγκάθι στην καρδιά».

Το τελευταίο σας βιβλίο αφορά στο μεγάλο έλληνα ηθοποιό που δυστυχώς έφυγε φέτος από τη ζωή, το Στάθη Ψάλτη.  Τι σας έκανε να γράψετε ένα βιβλίο για τις άγνωστες πτυχές της ζωής του;  Πείτε μας δυο λόγια για τη φιλία σας μαζί του.

Ο Στάθης Ψάλτης υπήρξε μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή μου καθώς με τίμησε με την φιλία του, την εμπιστοσύνη του και την αλήθεια του. Όταν έφυγε από την ζωή, πόνεσα πάρα πολύ και μια μέρα χωρίς να το καταλάβω, άνοιξα ένα αρχείο στον υπολογιστή μου και άρχισα να γράφω όσες αναμνήσεις είχα μαζί του. Έγραφα ασταμάτητα, μέρα και νύχτα. Και εκεί πήρα την απόφαση ότι έπρεπε να βγάλω ένα βιβλίο στην μνήμη του. Ένα βιβλίο όπου θα μάθαινε ο κόσμος για τον άνθρωπο Στάθη Ψάλτη. Και το έπραξα.

Πόσα βιβλία έχετε γράψει συνολικά; Με ποιον τρόπο μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί;

Έχω γράψει οκτώ  βιβλία στο σύνολο, τέσσερα αστυνομικά, ένα επιστημονικής φαντασίας, δύο ερωτικά και μια βιογραφία. Τα βιβλία αυτά κυκλοφόρησαν σε μεγάλα βιβλιοπωλεία των Αθηνών όπως Πολιτεία, Πρωτοπορία και Ιανός αλλά τώρα πλέον όποιος επιθυμεί να τα αγοράσει μπορεί να τα παραγγείλει μόνο διαδικτυακά μέσα από την σελίδα «ΦΩΣ ΣΕ ΠΑΛΙΕΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ» που διατηρώ στο FACEBOOK από το 2011 και αρθρογραφώ καθημερινά σε αυτήν.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Υπάρχει ήδη έτοιμο και υπό έκδοση ένα ακόμα αστυνομικό θρίλερ βασισμένο και αυτό σε μια συνταρακτική αληθινή ιστορία που απασχόλησε την Ελλάδα την δεκαετία του 90, ενώ γράφω παράλληλα την τρίτη συνέχεια από το «Αγκάθι στην καρδιά» και μια περίεργη και συνάμα τρομακτική αληθινή ιστορία που όμοιά της δεν έχει γραφτεί μέχρι σήμερα. Μακροπρόθεσμα ετοιμάζω και μια συγκλονιστική αληθινή ιστορία ζωής ενός ζευγαριού που έμεινε ο ένας στο πλευρό του άλλου για 45 ολόκληρα χρόνια. Θεωρώ ότι είναι μια ιστορία που θα συγκινήσει το πανελλήνιο με τα τραγικά παιχνίδια της ζωής που επιφύλαξε για τους δύο ήρωες της.

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον συγγραφέα και να προμηθευτείτε τα βιβλία του μέσω της σελίδας του στο facebook: https://www.facebook.com/%CE%A6%CE%A9%CE%A3-%CF%83%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-121389501246001/

 

Comments

comments

About Kiss My GRass