Home / IN & OUT / Black Mirror: Το τρομαχτικό μέλλον των σχέσεων… είναι εδώ! – Haris Petruzzo

Black Mirror: Το τρομαχτικό μέλλον των σχέσεων… είναι εδώ! – Haris Petruzzo

Η ιστορία μας διαδραματίζεται χρονικά σε ένα κοντινό αλλά μάλλον δυστοπικό μέλλον. Το «Σύστημα» σε προμηθεύει με μια συσκευή. Η συσκευή αυτή έχει οβάλ σχήμα σαν ένα γυναικείο καθρεφτάκι. Έχει οθόνη, χωράει στο χέρι σου και… last but not least, έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής σου. Σου θυμίζει κάτι όλο αυτό; Ας συνεχίσω και θα επανέλθουμε. Πως γίνεται τώρα αυτό, θα αναρωτηθείς. Πως γίνεται δηλαδή μια συσκευή να έχει τον έλεγχο ενός ζωντανού και απρόβλεπτου οργανισμού όπως ο άνθρωπος; Ούτε τώρα κατάλαβες; Οκ δώσε βάση λοιπόν. Η συσκευή είναι ένας υπολογιστής-προσομοιωτής συναισθημάτων με τεχνητή νοημοσύνη. Φαντάσου μια “Siri” προξενήτρα στο i phone σου της οποίας η μόνη χρησιμότητα και λειτουργία είναι να σου καθορίζει εκ των προτέρων την κάθε γνωριμία που πρόκειται να κάνεις σε όλη σου την ζωή!

Σαν να μην έφτανε όμως αυτό, όχι μόνο καθορίζει τις μελλοντικές σου γνωριμίες, σχέσεις και one night stand αλλά σου κλείνει και ραντεβού μαζί τους σε προκαθορισμένο χώρο εστίασης, όπως επίσης και με προκαθορισμένο μενού το οποίο βέβαια βασίζεται στις προτιμήσεις σου που ήδη είναι καταχωρημένες στο «Σύστημα»! Αν δεν έχεις i phone και ακόμη δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάω σκέψου κάτι σαν το Tinder αλλά με φωνή και με ουσιαστικά, σχεδόν εβδομαδιαία αποτελέσματα. Μια φωνή που είναι πάντα εκεί. Είναι εκεί ώστε να σου λύνει τις απορίες. Είναι εκεί για να δίνει λύσεις. Είναι εκεί σε ότι χρειαστείς ως ένα άλλο google. Κοίτα… αν ακόμη δεν μπορείς να καταλάβεις, γάμα το. Φύγε από το κείμενο γιατί μάλλον είσαι παντρεμένη εδώ και 20 χρόνια και η ζωή σου είναι ένα ασταμάτητο δρομολόγιο κουζίνας – τηλεόρασης και παντόφλες στον αντρούλη ή ακόμη και αν δεν είσαι παντρεμένος/η νομίζεις ότι το ραντεβού (rendez vous) είναι κωμόπολη της Γαλλίας και το one night stand χωριό έξω από το Όσλο ή δίσκος του Τζάστιν Μπίμπερ. Άσε που δεν έχεις καμία μα καμία σχέση με την τεχνολογία κάθε είδους και τα Μέσα Μαζικής Μάζωξης! Μάλλον βρίσκεσαι εδώ κατά τύχη, αφού το πιο πιθανό είναι ότι κάποιος έχει ανοιχτό τον υπολογιστή στο γραφείο του και εσύ έπεσες πάνω σε μια ανοιχτή οθόνη και δεν ξέρεις καν τι στο φούτσο διαβάζεις οπότε μην κουράζεις το μυαλουδάκι σου! Φύγε! Ουστ λέμε!

Black Mirror

Συνεχίζω τώρα που έφυγαν οι άμπαλοι και μπαίνω στο ψητό, όποτε δώστε βάση οι υπόλοιποι, που σας έχω σε εκτίμηση. Πέρα από όλα όσα προ ανέφερα η βασική λειτουργία της συσκευής είναι άλλη και εδώ είναι και το ζουμί της υπόθεσης. Τοποθετώντας το δαχτυλικό σου αποτύπωμα ταυτόχρονα με τον κάθε συμβατό σύντροφο μετά το ταίριασμα, η συσκευή σου δείχνει άμεσα την χρονική περίοδο για την οποία θα είσαι μαζί με αυτό το ταίρι! Απίστευτο;; Αμέσως δηλαδή στην οθόνη σου αναγράφεται ένας αριθμός! Σε ώρες, μέρες, μήνες ή αν είσαι τυχερός χρόνια! Γνωρίζεις δηλαδή χωρίς το παραμικρό χάσιμο χρόνου, για πόσο καιρό θα είσαι με αυτόν τον άνθρωπο που μόλις συνάντησες και βρίσκεται απέναντι σου! Όταν όμως ο χρόνος μηδενίσει, τον χαιρετάς χωρίς κλάματα ή γέλια. Δύο οχήματα σας παραλαμβάνουν έξω από το σπίτι και ο καθένας τον δρόμο του. Δεν έχει εδώ… “Μην φύγεις Μήτσο θα φαρμακωθώ”, ούτε… ”Αααα να χαθείς μαλάκω που χαράμισα τα καλύτερα μου χρόνια για να σε κάνω κυρία, που ήσουνα τι ήσουνα μια παξιμαδοκλέφτρα”… και χωρίς εν τέλει διαζύγια, δικαστήρια, διατροφές και όλα τα υπόλοιπα που προστάζει η κατά τ’άλλα μαγική εποχή μας.

Τυχερός είπα πριν όταν ανέφερα τα χρόνια; Χμμ… όχι ακριβώς! Βλέπεις εκεί… στο μέλλον, εάν γουστάρεις μια γνωριμία αποκλειστικά για σεξ πχ, θέλεις και επιθυμείς η εκτίμηση της συσκευής και κατ’επέκταση του συστήματος να είναι και ανάλογης χρονικής διαρκείας! Λίγες ώρες δηλαδή, λήξη χρόνου/καμπανάκι και πάμε γι’ αλλά!

Αν με κάποιον τώρα ταιριάζεις και το νιώθεις από τις πρώτες στιγμές θα ήθελες να κρατήσει παραπάνω σωστά; Όπως και στην πραγματικότητα άλλωστε! Ενώ τέλος, αν με κάποιον βαρεθείς από την πρώτη κιόλας στιγμή ή το πρώτο βλέμμα… σφύρα ξυπνητήρι να φύγουμε άμεσα και γιατί δεν τελειώνει ο χρόνος με τον πανίβλακα που έμπλεξα!

Εδώ λοιπόν, στην ιστορία μας, το μόνο που δεν μετράει είναι αυτό που θες εσύ. Ναι μεν υπάρχει ένα ας πούμε… έπαθλο, αν βρεθεί ταίριασμα ολοκληρωτικό και λάβεις ειδοποίηση ισόβιας σχέσης στην συσκευή σου! Τότε μόνο μπορείς να βγεις από όλο αυτό το ψηφιακά ελεγχόμενο σύμπαν και να ζήσεις την ζωή σου με τον αγαπημένο/η σου όπως εσύ την θες χωρίς κανόνες και περιορισμούς. Τι συμβαίνει όμως όταν το ταίριασμα είναι μόνο βάσει υπολογισμών και εσύ δεν νιώθεις τίποτα για τον εκάστοτε σύντροφο όπως προ είπαμε; Τίποτα δεν συμβαίνει! Είσαι υποχρεωμένος να μείνεις εκεί, εγκλωβισμένος μέχρι να λήξει ο χρόνος! Μέχρι δηλαδή την ειδοποίηση της συσκευής για “Τέλος Σχέσης”. Αυτό σου θυμίζει κάτι; Πάμε παρακάτω. Αν τώρα προσπαθήσεις να ‘την κάνεις’ με κάποιο τρόπο και να φύγεις από μια μη συμβατή κατάσταση υπάρχει μια υπηρεσία σαν… Αστυνομία Σχέσεων που είναι έτοιμη να σε επαναφέρει στην τάξη ακόμη και με την βία.

Επίλογος. Πως σας φαίνονται όλα αυτά; Θα θέλατε μια τέτοια συσκευή; Θα σας ήταν χρήσιμη; Μια συσκευή η οποία σε κάθε νέα γνωριμία σας θα αναγράφει αμέσως τον χρόνο που θα είστε μαζί με έναν άνθρωπο, θα σας ήταν απαραίτητη; Θα σας γλίτωνε από πόνο, δάκρυα και πικρούς αποχαιρετισμούς ή θα σας ήταν περιττή γιατί, ως γνωστόν, εσείς στην μέχρι τώρα συναισθηματική και σεξουαλική σας ζωή ή ακόμη και στους γάμους σας τα καταφέρνετε μια χαρά και έχετε κάνει τις καλύτερες επιλογές! (Ευθυμήσαμε πάλι)

Σιγά μην έχετε την ανάγκη μιας εκ των προτέρων λύσης που δίνει ηρεμία και αποδοχή ή που επίσης θα απορρίπτει κάποιον/α, που απλά δεν πολύ γουστάρετε μέχρι να πεις… πούλο. Σκεφτείτε το λίγο ακόμη και κρατήστε την απάντηση για τον εαυτό σας.

Σκεφθείτε αν αντέχετε τα αυθόρμητα του έρωτα με την όποια πιθανή έκβαση τους ή αν θα προτιμούσατε να τα γνωρίζετε όλα από πριν. Άντρες και γυναίκες. Σκεφθείτε τις αποτυχίες σας και τις επιτυχίες σας στην αγάπη και τον έρωτα. Σκεφθείτε εκείνο το αρσενικό που σας χάρισε ατελείωτους οργασμούς και ευτυχία κάθε είδους, που όμως σας γλίστρησε μέσα από τα χέρια και έκτοτε κανείς δεν βρέθηκε να τον αναπληρώσει. Σκεφθείτε και εκείνον με το βαρύ χέρι που σας ξεφτίλισε σαν γυναίκα. Σκεφθείτε εκείνο το καλοκαίρι στο νησί την μελαχρινή θεά που έφυγε ξαφνικά από την ζωή σας ως άλλη Άναμπελ, γεμίζοντας σας με θλίψη. Μια θλίψη που δεν έφυγε ποτέ από το βλέμμα σας. Ένα βλέμμα που ακόμη την ψάχνει σε κάθε πιθανή νέα γνωριμία. Σκεφτείτε τέλος, εκείνον τον συνάδελφο στο γραφείο που σας έταξε την Πούλια και τον Αυγερινό μέχρι να σας πηδήξει και μετά ούτε να σας φτύσει! Θα θέλατε να τα γνωρίζετε όλα αυτά από πριν ή θα θέλατε να τα ζήσετε ανεξαρτήτως τελικής έκβασης;

Η σειρά του Netflix που καθηλώνει λέγεται Black Mirror (είναι διαθέσιμη για download και προβάλλεται από το 2011) και εξετάζει ως επί τον πλείστον τα αποτελέσματα μιας υπέρ του δέοντος εξελιγμένης τεχνολογίας στην ζωή μας. Μιας τεχνολογίας που έρχεται και που τα επόμενα χρόνια θα εισβάλει στην καθημερινότητα μας, όπως άλλωστε συνέβη και στο παρελθόν. Μιας τεχνολογίας (και εδώ επανέρχομαι στην αρχή του κειμένου) που ίσως να βρίσκεται ήδη εδώ. Γύρω μας. Παντού. Μιας τεχνολογίας που απαιτεί προφίλ… φωτογραφίες και μερικά “Like και Love” ή έστω μερικά προσωπικά μηνύματα για να σας ταιριάξει με κάποιον ή για να σας απορρίψει.

Τα επεισόδια είναι αυτοτελή και εντελώς ανεξάρτητα το ένα με το άλλο, ενώ η πλοκή τους αρκετές φορές σου προκαλεί από υπερφόρτιση συναισθημάτων και υστερικά γέλια μέχρι overdose προβληματισμού. Βρίσκεται στην 4η σεζόν της. Κάθε σεζόν αποτελείται από ελάχιστα επεισόδια (5-6).

Αυτό που μόλις σας ανέλυσα και ένα εκ των κορυφαίων μέχρι στιγμής ήταν το 4ο της σεζόν και ο τίτλος του είναι «Hang The DJ». Σε ελεύθερη μετάφραση… Κρέμασε τον μαλάκα τον Ντι Τζέι και παίξε ΕΣΥ την μελωδία και τις μουσικές της ζωής σου. Μην αφήνεις κανέναν να σου υπαγορεύει τι θα ακούς και σε ποιον ρυθμό θα ‘χορεύεις’! Κάνε την επανάσταση σου. Τώρα, πριν να είναι αργά. Ο χρόνος βλέπεις τελειώνει. Η κλεψύδρα αδειάζει. Ψάξτε το επεισόδιο, δείτε το (είναι αυτοτελές επαναλαμβάνω) και δώστε απαντήσεις σε κάποια από τα πιο σημαντικά ερωτήματα της μέχρι τώρα ζωής σας. Ούτως η άλλως, μην έχετε αυταπάτες. Η συσκευή του μέλλοντος είναι ήδη εδώ. Την κρατάτε 24 ώρες το 24ώρο στα χέρια σας και σχεδόν ελέγχει την ύπαρξη σας. Το “Σύστημα” σας την έχει προμηθεύσει.

ΥΓ. Για όσους δεν το γνωρίζουν (και μάλλον είναι πολλοί) ο τίτλος της σειράς αναφέρεται στους μαύρους σκοτεινούς και μάλλον τρομαχτικούς καθρέφτες της καθημερινότητας μας. Ποιοι είναι αυτοί; Μα είναι τριγύρω. Παντού. Τηλεοράσεις, οθόνες υπολογιστών και κινητών. Κοιτάξτε βαθιά μέσα τους και θα δείτε το είδωλο σας να καθρεφτίζεται. Όταν οι οθόνες είναι σκοτεινές. Μαύρες. Όταν η ένδειξη είναι στο… Off. Είσαι εσύ… ή μήπως κάποιο σκοτεινό alter ego;

Comments

comments

About Haris Petruzzo

«... Λίγες φορές στην ζωή μου έζησα στιγμές απόλυτης διαύγειας... Όταν για λίγα, ελάχιστα δευτερόλεπτα η σιωπή καταπίνει κάθε θόρυβο... και τότε μπορώ να νίωσω. Νιώθω, παρά σκέφτομαι... και όλα είναι τόσο ευδιάκριτα. Ο κόσμος όλος τόσο ζωντανός. Ένας κόσμος που γίνεται πραγματικότητα. Δεν καταφέρνω να διαρκέσουν πολύ. Γατζώνομαι επάνω τους, μα όπως όλα, ξεθωριάζουν. Έζησα την ζωή μου χάρη σ’αυτές τις στιγμές. Αυτές με ξαναφέρνουν στο παρόν. Τότε συνειδητοποιώ πως όλα έγιναν όπως ήταν γραφτό να γίνουν...» A Single Man
x

Check Also

Tomb Raider: H Αλίσια Βικάντερ είναι η νέα Lara Croft! – Haris Petruzzo

Ξεχάστε ότι γνωρίζατε μέχρι σήμερα! Η Lara Croft που ξέρατε δεν υπάρχει ...

Μοιράστηκαν τα Όσκαρ! Καλύτερη ταινία η παραμυθένια ”Μορφή Του Νερού” – Haris Petruzzo

Σε μια βραδιά όπου όλα κύλησαν ήρεμα, το μαγικό παραμύθι του Γκιγέρμο ...